Musikens inneboende kraft

Musik har alltid fascinerat mig. Jag minns en stark barndomsupplevelse, en gammal raspig svart-vit film om Chopin, men musiken. Musiken! Den fick mig att rysa i hela kroppen, tog över hela mig. Där och då bestämde jag mig för att piano ville jag också kunna spela. Jag längtade efter att kunna skapa dessa fantastiska ljud själv. Det tog det flera år. Jag växte upp i ett tyst hem. Ett hem utan musik, utan instrument. Det fanns en radio men den var aldrig på. Men till slut fick jag fick mitt piano.

Jon-Roar Bjørkvold ställer frågan i sin bok Sköldpaddans sång vad som främjar lärande och kreativitet. Boken växlar mellan fakta och skönlitterära berättelser och beskriver det musiska lärandet. “Myter är allmängiltiga. De angår alla. Det gör också myten om sköldpaddans sång och världens skapelse. Människor kan sjunga, i den mänskliga mångfaldens alla tonarter. Somliga dansar, somliga skriver, somliga målar, somliga formar, somliga leker, somliga lär, somliga läser, somliga söker – varje människa på sitt eget sätt. Såsom meningen är ifrån begynnelsen, när ett barn blir fött till världen: Sjung din sång! Det handlar om tillgången till eget liv med egen röst – som vars och ens möjlighet och utmaning. Bara så blir världen till.”

Bjørkvold har också en blogg freidigblogg.no där man kan läsa mer om hans tankar om musik.

Att vara människa är att tänka, att känna, att lära. Det pågår hela våra liv och är inte på något sätt avgränsat till skola eller utbildning. Att musik har en stor inneboende kraft visat också det här filmklippet. Den gamle mannen som har Alzheimers sjukdom lever upp när han får lyssna på musik. MusicandMemory.org arbetar med musik för att hjälpa och berika äldre människors liv. Det är här Alive Inside Film of Music and Memory Project – Henry’s Story

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s